Historia

Varaa esittely & kysy lisää

044 730 3921

Teollisuushistorian havinaa
Vallilan Lemuntiellä

Vallilan Akseli & Elina ei ole mikä tahansa vanha tehdasrakennus, vaan monella tapaa kiehtova kiinteistökokonaisuus suomalaisessa teollisuushistoriassa. Tässä muutamia tärkeitä tapahtumia ja virstanpylväitä vuosien varrelta.

Vallilan Akseli

1939
Oy Autokorirakenne Ab vaihtaa omistajaa ja sen tehdas siirtyy Sörnäisten Panimotieltä uusiin tiloihin Vallilan Lemuntielle. Tuolloin Vallilan Akselin tiloissa valmistetaan linja-autojen korirakenteita.

1943, 1954 ja 1955
Tehdasta ja sen tiloja päivitetään autoteollisuuden modernisaation mukana.

1960-luku
Vallilan Akselin tehdaskiinteistöä uudistetaan suuremmassa mittakaavassa. Linja-autojen koreja valmistetaan yhteensä yli 160 työntekijän voimin.

1980
Kiinteistö siirtyy uuden omistajan hallintaan. Samalla sen pääasiallinen käyttötarkoitus muuttuu. Nyt sen seinien sisällä toimii painotalo, jonka tarpeisiin toteutettiin muun muassa pimiöitä ja ATK-päätetiloja.

2005
Kiinteistö peruskorjataan sisältä ja ulkoa.

Vallilan Elina

1950
Lemuntie 7:n tehdaskiinteistö rakennetaan. Ensimmäisten vuosiensa aikana rakennus toimii vaatetehtaana.

1957
Lisää neliöitä tehtaan tarpeisiin – kiinteistön alle rakennetaan 2 kellarikerrosta varastotiloja varten.

1958
Tehdasta modernisoidaan ja pohjoispuolen hissi rakennetaan. Alussa hissi kuljettaa tavaraa ja ihmisiä ainoastaan kellarin ja kahden ensimmäisen kerroksen välillä.

1965
Yleisradio muuttaa Vallilan Elinaan ja sen muutetaan radioteknologiaan liittyvän tekemisen ja osaamisen keskittymäksi – radioverstaaksi.

1970
Yleisradio rakentaa kiinteistöön opetus- ja harjoitustiloja sekä kielistudioita. Ne ovat oman aikansa uusinta uutta.

1980
Vallilan Elina palvelee Yleisradion ”laboratoriona”, jossa kehitetään uudenlaista teknologiaa kansallisen mediatalomme tarpeisiin.

2000
Teleyhtiö Sonera muuttaa Vallilan Elinaan ja uudistaa vanhan radioverstaan toimistoiksi.

2020
Pohjoismaiden johtava kiinteistösijoitusyhtiö Areim ostaa kiinteistön ja aloittaa sen uudistusprojektin rakennuksen pitkää ja vaiheikasta historiaa kunnioittaen. Kahden kiinteistön kokonaisuus saa uuden nimen, Vallilan Akseli & Elina.

Vallilan Akseli & Elina -julkisivu

Ota yhteyttä – me palvelemme

Haluatko kuulla lisää Akselin & Elinan tiloista tai tulla kenties paikan päälle tutustumaan? Lähetä meille viesti, niin olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.